انواع سمعک های CROS و BICROS
در حال حاضر تنها دو شرکت فوناک و یونیترون، سمعک های CROS و BICROS را تولید می کنند که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
سیستم های کراس فوناک – Phonak CROS
فوناک اولین شرکتی بود که سیستم کراس CROS را روانه بازار کرد. سیستم CROS فوناک، بطور بی سیم، صدای اطراف را بصورت بلادرنگ (Real-time) از گوش ناشنوا، به سمعک موجود در گوش سالم فرد منتقل می کند و به افرادی که شنوایی یک طرفه دارند (تنها با یک گوش خود می شنوند) احساس شنوایی با دو گوش را فراهم می کند.
سیستم های کراس فوناک بطور کلی از دو قسمت اصلی تشکیل شده است:
- فرستنده Phonak CROS که در گوشی که شنوایی خود را از دست داده، قرار می گیرد.
- سمعک وایرلس از سری Quest و یا سری SPICE+ که در گوش سالم فرد قرار می گیرد.
فرستنده های CROS شامل دو مدل پشت گوشی (BTE) و چندین مدل داخل گوشی (ITE) می باشد. مدلهای پشت گوشی فرستنده های کراس عبارتند از:
- Phonak CROS: از باتری سایز ۳۱۲ استفاده می کند.
- Phonak CROS H2O: مقاوم در برابر آب و گرد و غبار بوده (دارای استاندارد IP67) و از باتری سایز ۱۳ استفاده می کند.
مدلهای داخل گوشی (ITE) فرستنده های Phonak CROS عبارتند از:
- Phonak CROS 312: از باتری سایز ۳۱۲ استفاده می کند.
- Phonak CROS 13: از باتری سایز ۱۳ استفاده می کند.
مدلهای داخل گوشی فرستنده های Phonak CROS در استایلهای Full Shell و Half Shell در دسترس هستند.
تکنولوژیهای بکار رفته در سیستم های Phonak CROS
سیستم های کراس فوناک مجموعه ای از ویژگیها و امکانات مختلف را شامل می شوند که در بهبود تجربه شنوایی فرد نقش بسیار مهمی ایفا می کنند. که در ادامه به معرفی آنها می پردازیم.
Sound Flow
محیط آکوستیکی اطراف از شرایط صوتی بسیار متنوعی تشکیل شده و دائما در حال تغییر است. سیستم Sound Flow یکی از ویژگیهای خودکار سیستم های کراس فوناک محسوب می شود که با ایجاد سازگاری با محیط آکوستیکی اطراف و با بکارگیری مجموعه صحیحی از پارامترها در پردازش سیگنالهای صوتی، شنوایی بهینه سازی شده برای هر محیط آکوستیکی مختلف را فراهم می کند. سیگنال منتقل شده توسط فرستنده کراس و سیگنال سمعک در گوش سالم فرد، هر دو توسط این الگوریتم پردازش شده و بسته به محیطی که فرد در آن قرار گرفته است، هر دو سیگنال بطور همزمان و بلادرنگ (Real-time) نسبت به تغییرات محیط طراف فرد بهینه سازی می شود.
سیستم Phonak CROS برای اولین بار، دسترسی کامل به امکانات خودکار را فراهم کرده است. در برخی شرایط خاص، متخصص شنوایی شناسی می تواند یک برنامه سفارشی را برای فرد و بسته به نیاز های او، ایجاد کند. مثلا یک برنامه برای گوش دادن به موزیک و ...
Real Ear Sound
جهت یابی دقیق صدا در تمامی محیط های آکوستیکی، یکی از نیازهایی است که در ایجاد احساس راحتی و اعتمادبنفس فرد لازم است. این قابلیت بطور طبیعی توسط قسمت Pina (لاله گوش) ایجاد می شود. موقعیت میکروفون در سمعک های پشت گوشی، از اثرات آناتومیک لاله گوش در جهت یابی صدا می کاهد. Real Ear یک الگوریتم جهت یابی پیشرفته در پردازش سیگنال است که عملکرد لاله گوش را در شناسایی جهت صدا شبیه سازی می کند.
سیستم های کراس فوناک، از این ویژگی برای بهبود قابلیت جهت یابی صدا و درک گفتار در محیط های شلوغ و پر سروصدا بهره می برند.
Quick Sync
کنترل سمعک برای استفاده کنندگان سیستم های کراس از اهمیت ویژه ای برخوردار است. با فشار دادن یک دکمه در فرستنده کراس و یا سمعکی که در گوش سالم فرد قرار گرفته است، ویژگی Quick Sync بطور آنی، بلندی صدا و یا تنظیمات برنامه را در فرستنده و سمعک بصورت همزمان، تغییر می دهد. به عبارتی با یک دکمه می توان سیستم کراس فوناک را کنترل کرد. همچنین امکان کنترل این تنظیمات توسط ریموت کنترل های my Pilot و Pilot One برای استفاده کنندگان این سیسم فراهم است.
سیستم های کراس یونیترون – Unitron CROS
شرکت یونیترون نیز با ارایه سمعک Tandem در دو سطح عملکردی Tandem 16 و Tandem 4 راهکار قابل قبولی را برای شنوایی یکطرفه فراهم کرده است. سمعک Tandem می تواند در دو حالت CROS و BOCROS برنامه ریزی شود بسته به اینکه گوش سالم فرد دارای افت شنوایی است یا نیست. در حالت CROS، میکروفون سمعکی که در گوش سالم قرار گرفته است، خاموش است و تنها میکروفون فرستنده که در گوش نا شنوا قرار گرفته است، روشن می باشد ولی در حالت BICROS هر دو میکروفون فعال هستند.
سمعک های کراس Tandem، قابلیت اتصال به ریموت کنترل داشته و فرد می تواند تنظیمات سمعک را با استفاده از ریموت تغییر دهد. لازم به ذکر است که Tandem فقط در مدل پشت گوشی موجود می باشد. برخلاف فوناک که تنوع انتخاب بیشتری در دسترس می باشد.