right-logo

جستجو

main-logo

  • تلگرام
  • اینستاگرام

سمعک چیست؟

سمعک چیست؟

سمعك (Hearing Aid) تقويت كننده الكترونيكي كوچكي است كه به فرد كمك مي كند تا صداها را بهتر بشنود . سمعك صداها را براي فرد كم شنوا طوري تقويت مي كند كه فرد بتواند به راحتي بشنود ، با ديگران ارتباط برقرار كند و در فعاليتهاي روزمره حضور داشته باشد.
سمعکها اصواتی را که وارد گوش می شوند را دریافت می کنند و آنها را مطابق با میزان و نوع افت شنوایی فرد پردازش کرده و سپس صدای پردازش شده و تقویت شده را به داخل گوش هدایت می کنند. تمامی این مراحل بطور آنی انجام می گیرد.
هدف سمعك تنها تقويت و بلندي صدا نيست. بلكه امروزه در طراحي سمعك ها سعي بر اين است كه گفتار واضح تر در اختيار افراد استفاده كننده از سمعك قرار گيرد و در عين حال تقويت صداهاي مزاحم محيطي كاهش يابد . به طور كلي افراد استفاده كننده از سمعك ، درك گفتار بهتري دارند نسبت افراد كم شنوايي كه از سمعك استفاده نمي كنند.

سمعک ابزاری الکترونیک است، که با کمک باطری کار می‌کند و برای برقراری ارتباط بیشتر صدا را تقویت می‌کند. سمعک صدا را از طریق میکروفن دریافت و امواج صوتی را به سیگنال‌های الکتریکی تبدیل می‌کند. تقویت‌کننده صدای سیگنال را تقویت می‌کند و سپس آن را از طریق بلندگو به گوش ارسال می‌کند.
سمعک چگونه به شما کمک می کند؟
انتخاب مناسب و تنظیم دقیق سمعک تا حد زیادی مشکل کم شنوایی شما را برطرف می کند، این نکته مهم را به خاطر داشته باشید که اگرچه سمعک کمک فراوانی به شما خواهد کرد اما نمی تواند دقیقاً جایگزین شنوایی طبیعی از دست رفته شما باشد و همانند هر وسیله ای توانایی ها و محدودیت هایی دارد.
توانایی های سمعک
سمعک به شما کمک می کند تا:
-      در بیشتر مواقع صحبت دیگران را بهتر بشنوید و درک نمایید.
-      شرایط اضطراری را سریع تر و بهتر متوجه شوید.
-      با آمادگی بیشتری در جلسات و مهمانی ها شرکت کنید و زندگی فعال تری داشته باشید.
-      و در نهایت زندگی را برای شما و اطرافیانتان دلپذیرتر می سازد.
محدودیت های سمعک
-     در بعضی از انواع کم شنوایی، حتی با استفاده از سمعک هم امکان شنیدن کامل همه ی صداها میسر نمی باشد. به عنوان مثال در محیط های شلوغ ممکن است فرد قادر به درک کامل صحبت های اطرافیان نشود.
-     توجه داشته باشید که سمعک فقط صداهایی را که شما مایل به شنیدن آن هستید تقویت نمی کند بلکه تمام صداها را تقویت می کند.
-     با توجه به میزان افت شنوایی ممکن است با استفاده از سمعک هم قادر به شنیدن صداهای بسیار ضعیف نباشید.

اجزای تشکیل دهنده سمعک

با اینکه انواع مختلفی از سمعک وجود دارد ولی اجزای تشکیل دهنده آنها تقریبا مشابه است که به این شرح می باشد:
۱٫ میکروفون
۲٫ میکروچیپ یا همان پردازشگر
۳٫ تقویت کننده
۴٫ باتری
۵٫ رسیور
میکروفون در قسمت بیرونی سمعک قرار گرفته و وظیفه آن، دریافت صدا از محیط اطراف و تبدیل آن به سیگنالهای دیجیتال می باشد.
تقویت کننده، سیگنالهای دیجیتالی را تقویت می کند
پردازشگر بصورت یک مینی کامپیوتر، عمل پردازش سیگنالهای دیجیتالی را انجام میدهد و قابلیت برنامه پذیر بودن سمعکها و سازگاری آنها با نیاز های شنیداری فرد به کمک این میکروچیپ ها انجام می گیرد.
رسیور سیگنالهای دیجیتالی پزداش شده را دوباره به امواج شنیداری تبدیل می کند.

انواع سمعک ها بر اساس نوع مدارات
سمعك ها بر اساس نوع مدار به پنج دسته تقسيم مي شوند:
1.سمعک های آنالوگ Analog hearing aid:
ساده ترین نوع مدار در سمعک ها مدارات آنالوگ است این نوع سمعک ها یک تقویت کننده ساده هستندکه هیچ مدار پردازش پیشرفته ای ندارند.این سمعک ها دارای یک برنامه بوده و پیچ تنظیم شدت صوت و کنترل زیروبمی دارند. سمعك آنالوگ امواج صوتي را به سيگنالهاي الكتريكي تبديل مي كند و اين سيگنالها ي الكتريكي به آمپلي فاير(تقویت کننده ) ارسال مي شود . این گروه از سمعک ها،دارای پتانسیومتر تنظیم زیر و بم صدا بوده و نیازی به کامپیوتر و نرم افزار در هنگام تنظیم ندارند.
2.سمعک های قابل برنامه ریزی یا نیمه دیجیتال Semidigital Or programmable H.A :
سمعک های قابل برنامه ریزی در حقیقت سمعک های آنالوگی هستند که با کامپیوتر تنظیم می شوندومی توانندچند برنامه داشته باشند.
3.سمعک های دیجیتالی Digital Hearing Aid
دراین سمعک ها وجود مدارات پردازش سیگنال دیجیتالی تحولی در صدای سمعک ایجاد کرده است.بیمارانی که قبلا از صدای سمعک در محیط های پر سرو صدا وخیابان شکایت داشتند ویا صداهای آرام را خیلی خوب نمی شنیدند،با وجود این سمعک تا حدزیادی مشکلاتشان رفع شد.این سمعک ها دارای کانال های متفاوتی هستند وانواع مدارات حذف نویز و بهبود تشخیص گفتار در آنها وجود دارد. سمعکهای دیجیتال قابلیت انطباق و سازگاری دارند و بسته به نوع افت شنوایی فرد و نحوه رندگی و استفاده آنها از سمعک، می توانند تنظیم شوند. همچنین در این نوع سمعکها، برنامه های از پیش تعریف شده ای برای استفاده از سمعک در محیطهای مختلف، تعبیه شده است. مثلا فرد می تواند بسته به محیطی که در آن قرار دارد برنامه مناسب با آن محیط را انتخاب کرده و از شنوایی شفاف و دقیق لذت ببرد. بطور مثال، برای محیطهای پر سر و صدا نظیر کنسرت و میهمانی، می توان برنامه مناسب را انتخاب کرد
4.سمعک های هوشمند Intelligent:
نسل جدید سمعک های دیجیتال سمعک های هوشمند هستند.این نوع سمعک ها قابلیت انطباق با شرایط محیط های مختلف شنیداری دارند.بدین معنا که این سمعک ها در هر محیطی می توانند خودراباتوجه به شرایط جدید تطبیق داده و صداهارا با هر سطح شدتی به طور مناسب تقویت کنند.دراین نوع سمعک ها سیستم های جهت داری سمعک در پیشرفته ترین نکنولوژی می توانند بهترین کیفیت صوتی باحداقل مزاحمت صداهای محیطی برای فرد استفاده کننده از سمعک فراهم سازند. سمعک های هوشمند ، درواقع سمعک های دیجیتالی پیشرفته ای هستند که دارای حافظه داخلی بوده و قابلیت انطباق با شرایط محیط های مختلف را دارند . بدین معنا که صداهای بلند ، آرام و گفتاری در مدارات پردازشی متعدد و جداگانه تقویت شده و در انتها باهم تلفیق می شوند. برجسته ترین ویژگی این گروه از سمعک ها توانایی شناسایی و تمرکز بر سیگنال گفتاری ، همزمان با قابلیت حذف اصوات مزاحم پیرامون و افزایش چشمگیر درک گفتار است.
5.سمعک های wireless یا بلوتوث دار:
سمعک های WIRELESS که با عنوان سمعک های بلوتوث دار هم معرفی شده اند ، از آخرین تکنولوژی ساخت سمعک برخوردار هستند. این گروه از سمعک ها علاوه بر برخورداری از ویژگی های برتر سمعک های هوشمند مانند شناسایی خودکار تغییرات سیگنال صوتی دریافتی از محیط ، عملکرد سیستم شنوایی طبیعی را شبیه سازی نموده و صدایی با کیفیت عالی و طبیعی تولید می کنند . با استفاده از این سمعک فرد می تواند با آرامش خاطر در محیط های مختلف حضور فعال داشته و از شنیدن صدایی کاملا" طبیعی لذت ببرد . سمعک های WIRELESS به دلیل قابلیت برقراری ارتباط WIRELESS با موبایل و تلویزیون ، صدای موبایل و یا تلویزیون را مستقیم ، بدون تاخیر و با کیفیت عالی دریافت کرده و به گوش فرد می رسانند .دراین نوع سمعک ها تلاش شده است تا ویژگی های شنوایی طبیعی(دوگوشی) کاملا فراهم شود.یعنی علاوه بر ارائه تمامی ویژگی های سمعک های هوشمند یعنی افزایش قابلیت شنیداری در عین راحتی استفاده،با بهره وری از سیستم ارتباط همزمان بین دو سمعک و امکان برقراری ارتباط با انواع وسایل صوتی مثل تلویزیون و موبایل از طریق بلوتوث،می توان مشکلات ناشی از استفاده از این وسایل را به حداقل رساند.

منوی موبایل سایت