انواع وزوز گوش
معادل لاتین واژه وزوز گوش ، tinnitus است. این کلمه از فعل لاتین tinner به معنای "زنگ زدن" گرفته شده است. نوع، زیر و بمی و میزان بلندی صدای وزوز از شخصی به شخص دیگر متفاوت است. وزوز گوش در شکل های مختلفی ظاهر می شود.افراد مختلف از وزوز گوش با عناوینی چون صدای سوت، صدای هیس هیس، صدای غرش و یا زنگ زدن داخل گوش یاد می کنند.
وزوز سابجکتیو (ذهنی) / وزوز آبجکتیو (عینی)
وزوزگوش به دو دسته قابل تفکیک است: سابجکتیو و آبجکتیو . افراد کمی به وزوز گوش آبجکتیو دچار می شوند که در اینصورت صدای وزوز توسط افراد دیگر نیز شنیده می شود. این نوع از وزوز به طور مستقیم توسط متخصصین قابل اندازه گیری است و به طور کلی با درمان های پزشکی قابل درمان است . از طرف دیگر، وزوز گوش سابجکتیو تنها توسط فرد مبتلا شنیده می شود. این نوع از وزوز گوش، هیچ منبع مستقیم خارجی ندارد و منبع درونی دارد. اگرچه این نوع از وزوز را نمی توان اندازه گیری گرفت، ولی این بدان معنی هم نیست که حاصل توهم فرد باشد. این مساله معضلی ناخوشایند برای آن دسته از افرادی است که به آن دچار هستند. اگر چه راه هایی در جهت غلبه بر شرایط موجود و کاهش تاثیر ناخوشایند وزوز وجود دارد.
نوع و شدت وزوز :
اگر صدای وزوز به صورت موقت باشد و سریع برطرف شود (بعنوان مثال بعد از کنسرت) از آن با نام وزوز گوش موقت یاد می شود. اما برای میلیون ها نفر در سراسر جهان این صداها به صورت دایمی شنیده می شوند و به وزوز گوش مزمن تبدیل می شوند.بسیاری از کسانی که از وزوزگوش رنج می برند وزوز را اساسا بدون تحریک می دانند اما از هر پنج نفر یکی این تجربه را تجربه ای ناخوشایند و غیرقابل تحمل می داند. بسیاری از افراد بر این باورند که وزوز گوش کیفیت زندگی آنها را دستخوش تغییر کرده است.
وزوز گوش یک نشانه است و نه یک بیماری:
وزوز گوش می تواند ناشی از اختلالا تی در داخل سیستم پردازش شنوایی باشد. اکثر اوقات علل ابتلا به وزوز گوش مجموعه ای از عوامل متفاوت است:
بررسی عوامل فیزیولوژیکی
علاوه بر آسیب سیستم شنوایی ، وزوزگوش می تواند به دلیل عدم عملکرد صحیح مفصل فک (ساییدن دندان ها) و یا کشیدگی مزمن عضله گردن باشد.
استرس می تواند یکی از علل شایع وزوز گوش باشد. اگرچه تاکنون پایه های علمی برای ارتباط میان استرس و وزوز گوش یافت نشده است اما وزوزگوش می تواند باعث ایجاد استرس شود. شدت دریافت سرو صدا های اطراف، حتی صداهایی که در سر وجود دارند به هنگام استرس در مقایسه با حالت آرام ذهن، افزایش می یابد.
گاهی اوقات وزوز ناشی از تجویز مصرف دارو است. اما به محض توقف مصرف دارو صدای وزوز از بین خواهد رفت. اما در برخی مواقع موجب آسیب برگشت ناپذیر گوش داخلی می گردد و در نتیجه منجر به وزوز دایمی گوش شود.
تشخیص وزوز گوش
از آنجاییکه مبتلایان درک متفاوتی از وزوز گوش دارند، تشخیص صحیح و دقیق آن امری ضروری است.
گام اول: پی بردن به این نکته که آیا وزوز گوش با مصرف دارو قابل درمان است یا خیر. برای این مساله معاینات گوش، حلق و بینی ، دندانپزشکی، ارتودنسی و ارتوپدی توسط متخصصین صورت می پذیرد. بلندی و شدت وزوزگوش از طریق تست های مخصوص صورت می گیرد و تست شنوایی نشان می دهد که آیا فرد مبتلا، به افت شنوایی نیز دچار است یا خیر. وزوزگوش قابل شناسایی است.اسکن مغز نشان می دهد که فعالیت های متابولیکی در نیمکره چپ مغز افراد مبتلا به وزوزگوش افزایش می یابد بنابراین وزوز گوش صرفا به سیستم گوش مرتبط نمی باشد.