8 رفتار خطرناکی که شنوایی تان را تهدید می کنند !
حس شنوایی، قدرت بسیار مهم و حساسی است و کسی که نتواند به خوبی بشنود طبیعتا بخوبی هم نمیتواند صحبت کند و ارتباط اجتماعی مطلوب با محیط اجتماعی را کم کم از دست میدهد. بطور کلی گوش ها دو عملکرد شنوایی و تعادل را در بدن بعهده دارند که برای حفظ این دو وظیفه مهم محافظت از سلامت گوش ها ضروری میباشد و لازم است که برخی عادتهای نادرست و رفتارهای پرخطر شنوایی را ترک کرده و کنار بگذاریم.
- نکته حائز اهمیت این است که اگر برای هر یک از بیماری های مربوط به گوش، متخصص گوش حلق و بینی مراجعه میکنید حتما دوره درمان را کامل کنید و به محض کاهش درد، عفونت یا بهبود شنوایی تان، بلافاصله و بدون مشورت با متخصص معالج، دوره درمانی تان را رها نکنید!
- مورد دیگر اینکه خیلی از افراد برای تمیز کردن گوششان وسواس دارند و نمیدانند که استفاده از گوش پاک کن یا سایر وسایل اغلب اوقات به گوش آسیب میرساند چراکه خود گوش با مکانیزم خاصی بطور خودبخودی جرم/ وکس تولیدی را بطور روزانه به بیرون از گوش هدایت میکند. در برخی موارد متاسفانه با فریب تبلیغات کذب، جهت تمیز کردن گوش از شمع گوش استفاده میکنند و سلامت گوش و شنوایی شان را به خطر می اندازند (جهت تمیز کردن گوش، فقط و فقط به متخصص گوش حلق و بینی مراجعه نمایید). از سایر رفتارهای پرخطر میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
1. رانندگی با سرعت زیاد و شیشه های پایین
انجام این کار و رفتارهای مشابه مانند پایین آمدن از قله کوه با شیب تند، سرعت زیاد و... به مرور زمان احساس کیپی و کم شنوایی گذرا و موقتی را در گوش هایتان ایجاد میکند که ممکن است در طولانی مدت مخصوصا اگر دچار سینوزیت یا آلرژی/ حساسیت فصلی باشید آزار دهنده باشد و درصورت تکرارهای پیاپی بدلیل تغییر ارتفاع و درنتیجه تغییر فشار ناگهانی گوش میانی مخصوصا برای کودکان آسیب زا باشند.
2. شیرجه زدن یا از روی دایو پریدن
پریدن از روی لبه استخر، شیرجه و موارد مشابه مانند غواصی، زیرآبی رفتن های طولانی مدت و... بدلیل تغییر فشاری که در حفره گوش میانی بدنبال تغییر ارتفاع ناگهانی ایجاد میکنند با ایجاد فشار منفی در پشت پرده گوش، در برخی موارد با درد گوش و گرفتگی همراه هستند، مواردی از ایجاد مشکلات شنوایی دائمی هم در شیرجه زن های حرفه ای و غواصان گزارش شده است که برای پیشگیری میتوانند از گوش گیرهای مخصوص شنا استفاده کنند.
3. بوسیدن لاله گوش
این عادت بظاهر ساده قابل مقایسه با صدای توپی است که به گوش برخورد میکند! و ممکن است برای حس شنوایی بسیار خطرآفرین باشد چراکه مکشی که روی پرده گوش و در پی آن در مایع حلزون گوش داخلی ایجاد میشود گاهی به بروز مشکلات شنوایی منجر میشود، طبق مطالعات تاکنون بالای 30 مورد اختلالات شنوایی ناشی از بوسه شناسایی شده است.
4. فریاد زدن در گوش!
هرگز به شوخی یا از روی عصبانیت در گوش فرد دیگری فریاد نکشید. این کار آزاردهنده برای شنوایی تهدیدی جدی میباشد و ممکن است باعث ترومای صوتی (ضربه صوتی)، یا حتی پارگی پرده گوش و کم شنوایی حسی عصبی شود. به طور متوسط صدای انسان 50 دسی بل است و در حین فریاد به 100 دسی بل میرسد درحالیکه گوش انسان ممکن است با بلندی صدای 80 دسی بل هم دچار کم شنوایی شود.
5. کارکردن با مته، دریل و سایر ابزارآلات پرسروصدا بدون محافظ گوش!
آیا میدانید کم شنوایی با سالانه ۷۵۰ مورد جدید، دومین بیماری مربوط به مشاغل محسوب میشود!؟
همواره باید سعی کنید در معرض سر وصدای زیاد قرار نگیرید (گوش های شما به آرامش و استراحت صوتی نیاز دارند) و اگر شغلتان به گونه ایست که بطور مداوم در محیط پرسروصدا و در معرض آلودگی صوتی طولانی مدتی قرار دارید باید بدانید که ابزار آلاتی مثل مته، دریل و موارد مشابه صدایی با قدرت بالای 85 دسی بل ایجاد میکنند که سلامت سلولهای مویی گوش داخلی را به خطر می اندازد و به مرور زمان منجر به کم شنوایی حسی عصبی مخصوصا در فرکانس های بالا میشود که معمولا با تینیتوس / وزوز گوش همراه است و با دارو یا عمل جراحی هم قابل درمان نیست و تنها گزینه درمانی-توانبخشی استفاده از سمعک و یا سایر وسایل کمک شنوایی است. پس سعی کنید که در محل کارتان استانداردهای لازم را رعایت و حتما از گوشی های مخصوص محافظ یا قالب های ضدصوت سفارشی استفاده کنید (حتی برای رفتن به کنسرت!).
6. استفاده از هدفون یا هندزفری با شدت بالا و در مدت طولانی
شنیدن طولانی مدت (duration) موسیقی با صدای بلند (intensity) در باشگاه، ماشین و... و از آن بدتر با هدفون یا هندزفری به تدریج و در طی زمان با از بردن غیر قابل برگشت سلول های مویی گوش داخلی به قدرت شنوایی آسیب میزند و با کم شنوایی و وزوز گوش همراه است. هرچه صدای موسیقی بلندتر و زمان آن طولانی تر باشد، این روند هم با سرعت بیشتری همراه است. لذت گوش دادن به موسیقی، میزان انرژی دریافتی از طریق گوش هایتان را میپوشاند و شما اصلا متوجه فشاری که آن لحظه به گوش هایتان می آید نمیشوید.
حداکثر زمان مجازی که فرد در طی یک روز ( 24 ساعت) میتواند در معرض صداهای با شدت 85 دسی بل باشد 8 ساعت است و به ازای هر افزایش شدت صدا، باید میزان زمان مواجهه کاهش یابد یعنی اگر شدت به 85 دسی بل برسد، زمان به 4 ساعت کاهش می یابد، در واقع به ازای هر 3 دسی بل افزایش شدت صدا، باید مدت زمان قرارگیری در معرض آن صدا، به نصف کاهش یابد.
7. مصرف داروهای اتوتوکسیک (داروهای سمی برای گوش داخلی)
داروهای اتوتوکسیک همراه با تاثیرات منفی موقت یا دائمی برای گوش داخلی بسیار مضر محسوب میشوند و ممکن است منجر به کم شنوایی دو طرفه بطور قرینه (اما ممکن است درصورتیکه دارو به داخل یک گوش تزریق شود تنها همان گوش را درگیر کند)، وزوز گوش، سرگیجه و عدم تعادل شوند.
برخی از این داروها عبارتند از: جنتامایسین، اریترومایسین، آمیکاسین، کانامایسین (کلا دسته مایسین ها!)، آلداکتون (دارویی ادرارآور برای مقابله با فشار خون بالا یا نارسایی قلبی)، داروهای ضد التهاب مانند آسپرین با دوزهای بالا، داروهای ضد سرطان و...
باید بدانید که در بعضی موارد کم شنوایی یا وزوز گوش حاصله موقتی بوده و با توقف مصرف دارو مشکل رفع خواهد شد، لطفا حتما از مصرف هرگونه دارویی بطور خودسرانه پرهیز کرده و فقط با مشورت متخصص، دارو مصرف کنید.
8. تغذیه نامناسب و کمبود برخی ویتامین ها و املاح
گوش نیز مانند سایر اعضای بدن به تغذیه سالم و غنی جهت عملکرد بهتر و پیشگری از برخی معضلات نیاز دارد. طبق نتایج یافته های محققان افرادی که کمبود برخی مواد مغذی را در بدن شان داشته باشند بیشتر مستعد اختلالات شنوایی مانند کم شنوایی، وزوز گوش و... هستند، که عبارتند از:
- امگا3 (موجود در روغن کلزا، آجیل، ماهیهای چرب و...) که در حفظ عملکرد خوب مغز و تمییز اطلاعات شنوایی تاثیر دارد.
- منیزیم (موجود در غذاهای دریایی، غلات کامل، کاکائو، سبزیجات سبز و...) که آنتیاکسیدانی قوی برای مقابله با پیری سلولهای بدن محسوب میشود.
- اسید آلفالینوئیک و ویتامین E(موجود در سیبزمینی، گوشت گاو، دل، قلوه و...) که خطر ابتلا به کم شنوایی را به تعویق می اندازد.
- ویتامینB9 (موجود در اسفناج، زیتون، کاهو، تخممرغ و...) که طبق مطالعات منجر به بهبود انتقال سیگنالهای شنوایی به مغز میشود.
- ویتامینD (موجود در ماهی ساردین، ماهی تن، ماهی خالمخالی، تخممرغ، قارچ و...) که بدلیل اینکه باعث جذب بهتر کلسیم و تقویت استخوان ها و غضروفها میشود، برای سلامت گوشها نیز مفید میباشد.
- کرستین (موجود در پیاز، مرکبات، سیب با پوست، چای سبز/ سیاه و... ) آنتیاکسیدانی قوی که باعث بهبود گردش خون در مویرگهای موضعی، بخصوص در گوش داخلی میشود.