اقدامات درمانی و توانبخشی
قدم اول مراجعه به پزشک گوش و حلق و بینی می باشد. توصیف شما از وزوزتان، اطلاعات باارزشی را در اختیار پزشک قرار می دهد. پزشک متخصص پس از معاینه کامل در صورت نیاز شما را به شنوایی شناسی ارجاع می دهد. اودیولوژیست ضمن انجام آزمایش شنوایی، وزوز گوش شما را(از نظر شدت، فرکانس، کیفیت) مورد ارزیابی قرار می دهد. تیمی متشکل از پزشک خانواده، متخصص گوش و حلق و بینی، شنوایی شناسی، فیزیوتراپیست و روانشناس برنامه درمانی را بر عهده دارند.
روش های درمانی عبارتند از:
1- استفاده از دارو
2- استفاده از وسایل پوششگر(Masker) و سمعک
3- مشاوره و روان درمانی
لازم به ذکر است که یک روش واحد برای تمام مبتلایان به وزوز توصیه نمی شود . اگر روش خاصی موفقیت آمیز نبود درمان دیگری را به کار می گیرند. مشارکت در این برنامه مستلزم بردباری است. در طول مدت اجرای برنامه توانبخشی نباید فراموش کنید که مهمترین هدف، حذف وزوز نیست بلکه هدف رفاه نسبی شماست.
در درمان وزوز بایستی به علت به وجود آمدن آن توجه داشت. اگر وزوز گوش عوامل پزشکی داشته باشد باید این عوامل رفع و درمان شوند. مانند:
• بیرون آوردن جرم گوش. معمولا سرومن یا جرم فشرده شده ی گوش می تواند منجر به ایجاد وزوز شود.
• درمان دارویی یا جراحی بیماری های قلبی-عروقی. برخی از این بیماری ها منجر به ایجاد وزوزهایی شبیه به صدای ضربان قلب می شوند.
• درمان دارویی یا جراحی برخی از بیماری های گوش مانند اتواسکلروز، منییر، تومور آکوستیک و ...
• تغییر رزیم دارویی. وزوز گوش عارضه ی جانبی برخی از داروها می باشد.
• تجویز داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی. هیچ دارویی برای درمان وزوز گوش وجود ندارد، ولی بعضی از داروهای ضد اضطراب و ضد افسردگی معمولا در کاهش وزوز گوش به صورت موقت تاثیرگذار هستند، البته بایستی به عوارض جانبی این داروها مانند خواب آلودگی و اعتیادآور بودن آن ها نیز توجه داشت.
استفاده از دارو
در برخی موارد دارو توسط پزشک گوش و حلق و بینی متناسب با بیماری تجویز می گردد. آمار نشان می دهد که گروهی از افراد به دارو درمانی پاسخ مثبت داده اند.
استفاده از سمعک یا وسایل پوششگر
برای گروهی از افراد که به همراه وزوز کم شنوایی نیز دارند استفاده از سمعک بهترین وسیله برای پوشش صدای وزوز می باشد و نسبت به دستگاه های مولد نویز و پوششگر ارجحیت دارد. برای آن دسته از افراد که امکان استفاده از سمعک وجود ندارد و یا کم شنوایی آنها در حدی نیست که لازم باشد از سمعک استفاده کنند از وسایل پوششگر و مولد نویز استفاده می شود. تجویز سمعک و وسایل پوششگر توسط شنوایی شناسی و متناسب با ویژگی های فردی هر بیمار تنظیم می شود. وسایل پوششگر شبیه سمعک هستند و اصوات خاصی را تولید می کنند تا فرد با وزوز خود سازگار شود. هرچه این وسایل مدت زمان بیشتری مورد استفاده قرار گیرند فرد رضایت بیشتری را کسب می کند. نویز تولید شده از این تجهیزات به قدری عادی است که هیچگونه احساس ناراحتی برای فرد ایجاد نمی کند.
پوشاننده های وزوز
• دستگاه های پوشاننده ی وزوز. این وسایل صداهایی مانند ریزش باران، صدای امواج دریا و دیگر صداهای دلنشین طبیعت را پخش می کنند و در پوشش وزوز و درمان آن بسیار موثر هستند. به علاوه این دستگاه ها می توانند نویز سفیدی با فرکانس وزوز گوش ایجاد کنند و در پوشش آن موثر واقع شوند.
• سمعک ها. تحقیقات نشان داده اند که استفاده از سمعک در درمان وزوز گوش همراه با کم شنوایی بسیار موثر است.
• مشاوره و برنامه های بازتوانی وزوز. این برنامه های بازتوانی و مشاوره سبب می شوند که افراد مبتلا به تدریج به وزوز گوش خود عادت کنند و دیگر به آن توجه نکنند.