right-logo

جستجو

main-logo

  • تلگرام
  • اینستاگرام

در مورد Cocktail Party Effect چه میدانید؟

در مورد Cocktail Party Effect چه میدانید؟

 


آیا تاکنون در جشن ها و مهمانی ها به این نکته توجه کرده اید که چگونه در میان این همهمه، صداهای بلند و صحبت هایی که از چندین جهت توجه شما را به خود جلب میکنند، قادر هستید تنها به یک نفر توجه کنید؟!

 

در شرایطی این چنین که بسیار سروصدای مشابه گفتاری وجود دارد و از طرفی سیستم شنوایی باید دقیقا بر روی یک منبع صوتی خاص تمرکز کند، در علم شنوایی شناسی و روانشناسی پدیده ای به نام Cocktail party effect "کوکتل پارتی افکت" یا "اثر مهمانی شبانه" وجود دارد که بوسیله سیستم های مرکزی تر صورت میگیرد و به وضعیت شنوایی اشاره دارد که در آن بیش از یک فرد همزمان صحبت میکنند و توانایی برای تمرکز بر روی یک مورد خاص و عدم تمرکز بر موارد دیگر (مثل نویز، سروصدای اضافی و...) میباشد. در واقع درک گفتار در نویز مرهون این اثر میباشد که توانایی مغز در کانالیزه کردن توجه شنیداری به سمت یک منبع صوتی مهم و قابل توجه میباشد در حالیکه بسیاری از صداهای زمینه ای در اطراف وجود دارند که توجه شنیداری را با مشکل مواجه میکنند.

 

  • بیایید از لحاظ آناتومیکی بررسی کنیم، Cocktail party effect در واقع یک مسیر وابران یا نزولی از سمت سیستم عصبی مرکزی بر روی سیستم محیطی میباشد. تحریک مسیر وابران باعث افزایش نسبت سیگنال به نویز (SNR) میگردد و تاثیر مسیر وابران عصبی بر روی سلول مویی خارجی (OHC) میباشد. از طرفی در آسیب های شنوایی غالبا سلول مویی خارجی از بین میرود و درنتیجه دیگر فرمان صوتی مسیر وابران اجرا نخواهد شد و شنیدن در حضور نویز سخت میشود.

 

همچنین یکی از چالش های کم شنوایان درک و تشخیص گفتار در اماکن شلوغ و پر سروصداست بدین سبب برای درک گفتار بهتر در حضور نویز لازم است تا فرمان های وابران به سمعک، بعنوان جایگزین سلول مویی خارجی برسند و این نقطه عطف بزرگی در تکنولوژی سمعک ها خواهد بود.

 

منوی موبایل سایت