همه چیز در مورد MRI گوش
اگر به طور ناگهانی درد یا هرگونه ناراحتی در گوش خود احساس کردید یا متوجه شدید که میزان شنوایی شما کم شده است، لازم است در اولین فرصت به پزشک متخصص گوش حلق و بینی مراجعه کنید. متخصص، گوش شما را معاینه میکند در مورد علایم دقیق شما سوالاتی میپرسد و تست های بیشتری شامل تمپانومتری، ادیومتری، رفلکس اکوستیک و... یا تصویربرداری تشخیصی مانند MRI گوش را توصیه میکند. این تست میتواند تصاویر دقیقی از ساختارهای داخلی گوش، از جمله گوش داخلی، گوش میانی، استخوانچههای گوش میانی و بافتهای اطراف آن را ارائه دهد.
- درواقع MRI گوش با استفاده از میدان مغناطیسی قوی، تصاویر دقیق و واضحی از داخل گوش ارائه میدهد و با این روش غیرتهاجمی، پزشک میتواند وضعیت مجرای گوش و اجزای آن، اعصاب و رگهای خونی که از پایین مغز به گوش داخلی مرتبط هستند را مشاهده و بررسی کند. اصولاً MRI گوش داخلی، به تشخیص تومور مجاور عصب 8 مغزی که باعث وزوز گوش ضرباندار میشود، کمک میکند. همچنین آزمایش مناسبی برای یافتن تغییرات در رگهای خونی گوش یا مشکلات پزشکی قدیمی که باعث ایجاد ناهنجاری در گوش میشوند هم میباشد.
ام آر آی گوش برای تشخیص چه علایم و مشکلاتی کاربرد دارد؟
• کاهش شنوایی حسی عصبی ناگهانی/سکته گوش
• گوشدرد شدید یا مداوم
• خروج مایعات از گوش
• احساس مداوم صدای زنگ در گوش (تینیتوس/وزوز گوش)
• سرگیجه و عدم تعادل
• احساس سنگینی و پری در گوش
• تغییر در شنوایی مانند مشکل در شنیدن صداهای خاص
• نداشتن تعادل هنگام راه رفتن
معمولاً پزشک به محض مواجهه با این علائم، از آزمایشهای مختلفی برای تعیین علت و ایجاد یک برنامه درمانی مناسب استفاده میکند. به عنوان مثال، ممکن است درخواست MRI کند تا دید بهتری از ساختارهای داخلی گوش و گاهی اوقات مغز به دست آورد.
چه مشکلاتی با ام آر آی گوش داخلی تشخیص داده میشود؟
• آسیب به گوش داخلی
• مشکلات مربوط به کاشت حلزون شنوایی
• بیماری منییر (Meniere's disease) که روی حس تعادل و شنوایی تاثیر میگذارد.
• تومور در گوش میانی یا داخلی (مانند تومور عصب شنوایی یا نوروم آکوستیک)
• ناهنجاری در استخوانچه های گوش میانی
• ناشنوایی/کم شنوایی
ازآنجاییکه بخش داخلی گوش از طریق اعصاب و رگهای خونی با مغز در ارتباط است؛ گاهی علت ناهنجاری گوش، مشکلات ساختاری آن نیست و به مغز مرتبط است. در این شرایط پزشک ممکن است بعد از MRI گوش، برای تشخیص دقیق دستور انجام MR اسپکتروسکوپی مغز را بدهد. این آزمایش قابلیت اندازه گیری تغییرات بیوشیمیایی مغز برای شناسایی بافت توموری را دارد. حتی ممکن است پزشک برای درمان، از تحریک مغناطیسی مغز استفاده کند. این روش با اعمال یک میدان مغناطیسی و الکتریکی، بر فعالیت اعصاب مغز تاثیر میگذارد. مطمئناً در این روند، اعصاب مشترک گوش و مغز هم تحت تاثیر قرار میگیرند.
- MRI گوش داخلی نه تنها روشی بدون درد است بلکه بدلیل عدم استفاده از اشعه ایکس، خطری برای ارگانهای بدن (بهخصوص مغز) ندارد. خانمهای باردار با نظر پزشک متخصص، در شرایط ضروری میتوانند برای انجام آن اقدام کنند. البته از آنجاییکه دستگاه MRI، آهنربا بزرگی دارد، کسانیکه دستگاههای فلزی کاشتهشده در بدن خود دارند باید از قبل به رادیولوژیست اطلاع دهند. اگر MRI شما نیاز به استفاده از ماده حاجب داشته باشد، خطر بروز واکنش آلرژیک وجود دارد که معمولاً شدت این واکنش خفیف و با دارو قابل کنترل است.
آمادگیهای لازم برای MRI گوش داخلی
در مورد محدودیتهای غذایی قبل از آزمایش، با پزشک خود مشورت کنید. چراکه اگر نیاز به تزریق ماده حاجب باشد، لازم است از 4 تا 6 ساعت قبل ناشتا باشید. قبل از مراجعه به مرکز تصویربرداری همه وسایل فلزی همراه با خود مانند جواهرات، عینک، سمعک، گیره مو و غیره را خارج کنید(مخصوصا سمعک و وسایل کمک شنوایی، چراکه در صورت روشن بودن سمعک، به برد/چیپ سمعک آسیب های غیرقابل جبرانی وارد میشود). شما باید برای انجام ام آر آی، تمام لباسهای خود را درآورید و لباس مخصوص بیمارستان یا گان بپوشید.
- دستگاه ام آر آی یک فرم تونلمانند دارد که بیمار پس از دراز کشیدن روش تخت، بهآرامی به داخل آن هدایت میشود. بنابراین، اگر ترس از فضاهای بسته یا باریک دارید یا به تنگنا هراسی مبتلا هستید، حتما از قبل اطلاع دهید. رادیولوژیست میتواند با تجویز آرامبخش کمک کند که به مدت 10 تا 20 دقیقه بدون نگرانی در داخل دستگاه قرار بگیرید. حتما از قبل در مورد بیماریهای زمینهای و داروهای مصرفی خود با پزشک معالج و رادیولوژیست خود صحبت کنید. ممکن است لازم باشد قبل از آزمایش، مصرف برخی از داروها متوقف شود.
نحوه انجام MRI گوش و مراقبتهای بعد از آن
اگر نیاز به تزریق ماده حاجب باشد، ابتدا این کار انجام میشود. سپس تکنسین کمک میکند تا روی تخت دستگاه ام آر آی دراز بکشید. معمولا برای ارسال و دریافت بهتر امواج رادیویی، یک کویل روی سر و ناحیه گوش شما قرار داده میشود. سپس تخت بهصورت خودکار وارد بخش تونلمانند دستگاه شده و تصویربرداری از مجرای گوش و اجزای داخلی آن و بخشی از مغز انجام میشود. شما لازم است در این حین، کاملا بیحرکت بمانید تا شفافترین تصاویر گرفته شوند. کل فرآیند MRI گوش ممکن است 20 تا 30 دقیقه طول بکشد. بلافاصله میتوانید به منزل بازگردید و فعالیتهای روزانه خود را از سر بگیرید. در صورت دریافت ماده حاجب، بهتر است 2 تا 2.5 لیتر آب بنوشید تا سریعتر از طریق کلیهها دفع شود.