همه چیز در مورد "سوراخ ریز روی گوش" در برخی افراد
درصد بسیار کمی از مردم در برخی نژادها هنگام تولد، سوراخ یا سوراخهای بسیار ریزی روی گوششان، در اطراف گوش خارجی، معمولا قسمت بالایی و کنار غضروف (بویژه محل مماس پوست صورت و غضروف گوش) دارند که نوعی نقص مادرزادیست و سینوس جلوی گوشی (preauricular sinus) نامیده میشود که در طول زندگی جنینی شکل گرفته و بصورت کاملا ارثی و ژنتیکی است (بعلت مشکلات همجوشی در طول هفته 6 بارداری، زمانی که گوش در حال رشد است رخ میدهد و گاهی بصورت ندول یا حفره کوچک هم ظاهر میشود).
- سینوس جلوی گوشی نخستین بار توسط دانشمندی به نام هیسینگر در سال 1864 میلادی شناسایی شد و معمولا فقط بر روی یک گوش دیده میشود، اما نزدیک به 25-50 درصد افراد آن را روی هر دو گوش خود دارند. دانشمندان متوجه شده اند که سوراخ ها معمولا در کنار گوش راست ظاهر میشوند و به نسل های بعدی نیز منتقل میشوند. در ایالات متحده آمریکا 0.9 - 0.1 درصد، در بریتانیا 0.9 درصد، در کره جنوبی 5 درصد و در آسیا و بخشهایی از آفریقا 4 تا 10 درصد مردم به آن دچار هستند و به طور کلی در بین مردم افریقا و نژادهای آسیایی شایعتر است.
- به گفته یک پژوهشگر فعال در زمینه زیست شناسی تکاملی، این سوراخها را میتوان بقایای آبشش ماهیها در سیر تکاملی دانست که البته هنوز یک تئوریست و باید از نظر علمی مورد آزمون قرار گیرد با اینحال چندان هم دور از امکان نیست!
اگر شما جز آن دسته معدودی هستید که دارای سینوس جلوی گوشی هستند، اصلا نگران نباشید، معمولا داشتن این حفره ها چندان مساله مهمی نیست در واقع به خودی خود آسیبی به فرد نمیرساند اما میتواند مستعد عفونت باشد و بزرگترین مشکل این سینوسها همین بحث عفونی شدن آنهاست که آن هم براحتی با آنتی بیوتیک قابل درمان است یا حتی میتوان در صورت تبدیل شدن به کیست با یک عمل جراحی سینوسها را تخلیه یا بطور کامل برداشت که مجددا عود نکنند.
در واقع این سوراخ های ریز، ناهنجاری هایی هستند که در نتیجه همجوشی ناقص 2 مورد از 6 برآمدگی حاصل از قوس های انشعابات اول و دوم ایجاد میشوند و بر حسب جایگاه و مجاورات رویانی سه دسته ضایعه قابل افتراق هستند :
• فیستول های جلوی لاله گوش در بین گوشه دهان و تراگوس
• فیستول هایی که در جلوی هلیکس بالا رونده آغاز و به مجرای شنوایی ختم میشوند یا در پایین زاویه فک به صورت یک فیستول هیوماندیبولار به طرف خارج باز میشوند.
• یک فیستول کوچک یا حفره فرو رفته که هر بخشی از لاله گوش را ممکن است درگیر کند .
اما نکته مهم...
اگرچه این نقص مادرزادی معمولا با اختلالات شنوایی همراه نیست اما باید بدانید که این سوراخ های ریز، شروع یک دستگاه سینوسی هستند که زیر پوست گوش قرار دارد ولی گاهی اوقات این دستگاه کوتاه است و گاهی شاخه های متعددی در سراسر بافت گوش دارد. در حالیکه این دستگاه و سوراخ سینوسی نباید وجود داشته باشند و یک نقص مادرزادی هستند، اما خوشبختانه در اغلب موارد، این سوراخ ها، خوش خیم اند و جای نگرانی وجود ندارد اما ممکن است به ندرت با سندرم های ژنتیکی خاص همراه باشند، که مشکلات دیگری را نیز به همراه دارد. مانند:
- Branchio-oto-Renal syndrome (BOR)
- Treacher Collins syndrome (سندروم تریچر کالینز)
- hemifacial microsomia syndrome
به همین دلیل است که اگر شما یا متخصص اطفال متوجه یک سوراخ ریز در بالا یا اطراف لاله گوش کودکتان شدید حتما به یک متخصص گوش حلق و بینی مراجعه کنید تا مطمئن شوید که سوراخ نشانه مورد مهمی نیست.
- متخصص گوش حلق و بینی علاوه بر معاینه حلق (گلو) و بینی، با معاینه کامل گوش خارجی، اطراف سر و گردن، از عدم وجود ناهنجاری های دیگر مانند گوش های نامتقارن، حفره های گردنی، ابنورمالی های گوش خارجی و... مطمئن میشود.
- جهت اطمینان از سالم بودن گوش داخلی، عصب شنوایی و عدم وجود کم شنوایی به یک متخصص شنوایی شناس یا ادیولوژیست جهت انجام تست های کامل شنوایی (تمپانومتری، رفلکس اکوستیک، ادیومتری و تست های گفتاری) ، ارجاع میدهد.
- همچنین ممکن است از نتایج تست های تصویربرداری مانند CT اسکن یا MRI با کنتراست، برای کمک به رفع هر گونه ابهام یا مشخص شدن عوارض سوراخ سینوسی مثل کیست یا عفونت استفاده کند. حتی در برخی موارد، سونوگرافی کلیه توصیه میشود، مثلا در سندروم براکیو اتو رنال که با ناهنجاری های گوش خارجی/ میانی/ داخلی، کلیه و کم شنوایی همراه است. البته بطور کلی سایر ناهنجاری های مادرزادی مانند کم شنوایی یا مشکلات کلیوی معمولا به ترتیب 1.7٪ و 2.6٪ با سینوس پری اوریکولار در ارتباط هستند.
- و در نهایت، اگر احیانا مشکوک به سندرم ژنتیکی باشد، به متخصصین دیگر که میتوانند در مدیریت مشکلات خاص به شما کمک کنند، ارجاع داده میشوید.
از آنجایی که سینوس preauricular با سلول های پوستی پوشانده شده، میتواند در هر زمان مسدود شده و عفونی شود که این عفونت میتواند منجر به تشکیل آبسه و سلولیت شود، تظاهرات بالینی آبسه سینوس پری اوریکولار معمولاً ترشحات مکرر گوش، درد، تورم، خارش، سردرد و تب هستند که باید توسط متخصص با آنتی بیوتیک درمان شوند، گاهی اوقات برش و زهکشی از ترشحات لازم است، از طرفی سوراخ میتواند ترشحات را جمع و تبدیل به یک کیست شود (توده ای دردناك و قرمز در نزدیکی سوراخ).
- و در آخرگرچه این سوراخ ها خودشان را نمیگیرند ولی بطور معمول نیازی به حذف یا بسته شدن ندارند، با این وجود، گاهی اوقات اگر عفونت های مکرر رخ دهد، باید عمل جراحی جهت از بین بردن کامل سوراخ ریز سینوسی انجام شود.