هشدار: اختلال شنوایی در کودکان را به شدت جدی بگیرید!
شاید باورتان نشود اما اختلال شنوایی آن قدر مهم است که می توان گفت درک کودکان دارای اختلال شنوایی از محیط ۷۰ درصد کم تر از سایر کودکان است! لحظه ای به این عدد فکر کنید! یک کودک دچار اختلال شنوایی ۷۰ درصد کم تر از یک کودک دیگر میتواند محیط را درک کند! باورتان میشود؟
علی رغم اینکه رسانه های مختلف همواره درباره تشخیص اختلالات شنوایی کودکان هشدار داده اند، اما متاسفانه هنوز هم بسیاری آن را جدی نمیگیرند و اختلال شنوایی مادرزادی برای قشر زیادی از مردم کشور حتی شناخته شده نیست!
اختلال شنوایی دقیقا چیست؟
اختلال شنوایی در حقیقت یک نوع معلولیت پنهان است. معلولیتی که بسیاری از کودکان از بدو تولد با آن مواجه هستند. نکته بسیار مهم درباره اختلال شنوایی، تشخیص سریع و اقدام برای درمان است. اگر اقدام برای درمان زود انجام نشود، ممکن است به علت افت تکلم و همچنین اختلال شناختی کودک از محیط اطراف، ارتباطات اجتماعی کودک به شدت افت پیدا کند. بدین صورت که کودک دیگر به حالت عادی قادر به ایجاد ارتباط با دیگران نخواهد بود و این صدمه و آسیب به سبک زندگی آینده کودک، تنها در اثر یک سهل انگاری و تعلل والدین ایجاد خواهد شد.
در حقیقت اختلال شنوایی در برخی نوزادان، نسبت به سایر اختلالات امری کاملا شناخته شده است. این اختلال به عنوان شایع ترین نقیصه مادرزادی رده بندی میشود. به همین علت سازمان بهزیستی در این جهت گام برداشته و سعی در ایجاد مراکز و انجام مشاوره ژنتیک قبل از بارداری برای خانواده هایی که سابقه اختلالات شنوایی دارند نموده است. علاوه بر همه این ها، در موارد ازدواج های فامیلی، بایستی غربالگری به شکلی پیشرفته انجام شده و تشخیص و مداخله پس از تولد به سرعت انجام پذیرد. چرا که اختلالات شنوایی نیز یک نوع معلولیت بوده و به طور کلی معلولیت ها در ازدواج های فامیلی به مراتب بیش تر هستند.
ذکر این نکته ضروری است که در صورتیکه غربالگری شنوایی در زیر یک ماهگی صورت پذیرفته و تا ۶ ماهگی اولین مداخله برای درمان انجام شود، کودک میتواند همانند سایر کودکان به خوبی تکلم پیدا نموده و عوارض افت و مهارت های زبانی و یا اجتماعی و شناختی اش به حداقل یا صفر کاهش یابد. به همین دلیل همواره بر این نکته تاکید میشود که والدین در صورت مشکوک شدن به وجود اختلال شنوایی در کودک، هر چه سریع تر به کلینیک تخصصی شنوایی شناسی مراجعه نمایند.
در مجموع در مورد کودکان همواره توصیه میشود که خانواده ها در اسرع وقت برای معاینه و چکاپ کامل شنوایی به کلینیک شنوایی شناسی حرفه ای و متخصص مراجعه نمایند. متخصص شنوایی شناس(ادیولوژیست)، در وهله اول با انجام آزمون های مربوطه مشکلات شنوایی را تشخیص داده و در مرحله دوم سعی در تامین موارد توانبخشی لازم (مانند سمعک، کاشت حلزون، تربیت شنوایی، گفتار درمانی و...) به افراد دارد. تشخیص به موقع و استفاده سریع از وسایل توانبخشی برای کودکان سبب میشود که کودک در آینده در کنار بچه های عادی به تحصیل بپردازد. در حال حاضر، حدود ۲۵۰۰ دانشجوی کم شنوا و ناشنوا در کشور داریم که به سادگی همانند دیگران به ادامه تحصیل مشغولند، اما این امر نیازمند تشخیص و اقدام فوری است.