right-logo

جستجو

main-logo

  • تلگرام
  • اینستاگرام

سندروم گوش موزیکال یا Musical Ear Syndrome (MES)

همه چیز در مورد سندروم گوش موزیکال(MES)

همه چیز در مورد سندروم گوش موزیکال

 

 

 

سندروم گوش موزیکال یا Musical Ear Syndrome (MES) نوعی اختلال یا توهم شنیداریست که در آن فرد بدون وجود هیچ گونه منبع خارجی، صدای موسیقی یا آواز میشنود، برخی ساز واحد/ ملودی ساده و برخی دیگر چندین ساز/ قطعه موسیقی پیچیده ای را میشنوند و بنظر میرسد که ملودی از یک جهت مشخص می آید!

 

  • از آنجایی که این سندروم کمی شبیه وزوز گوش(تینیتوس) است، گاهی بعنوان وزوز گوش موزیکال نیز از آن یاد میشود، اما اگرچه وزوز گوش در مردان شیوع بیشتری دارد، اما به نظر می رسد MES در زنان شایع تر است.


این توهمات معمولاً ناخوشایند و غیرمعمول نیستند اما به دلیل ماهیت مداوم ممکن است باعث تحریک شوند. MES به ندرت تشخیص داده میشود و در وهله اول شاید نگران کننده باشد که ممکن است مشکل روانی یا از علایم اولیه زوال عقلی باشد اما مطمئن باشید که سندرم گوش موزیکال نشانه زوال عقلی نیست بلکه به احتمال زیاد نتیجه کم شنوایی است. اگرچه هنوز سازوکار و علت دقیق MES هنوز ناشناخته است، اما برخی دلایل احتمالی برای آن وجود دارد، مثلا ممکن است "پدیده رهاسازی" مطرح باشد که بر اساس آن افرادی که کم شنوایی اکتسابی دارند شاید دچار توهم موسیقی شوند چراکه عدم تحریک، منجر میشود مغز بتواند صداهای داخلی را بعنوان خارجی تفسیر کند.

در واقع مغز اطلاعات را از گیرنده های محیطی حواس جمع آوری میکند تا به فرایند درک کمک کند ولی هنگامیکه حس شنوایی مختل می شود، مغز آماده نیست که براحتی این حس را نادیده بگیرد لذا اختلال در درک صدا باعث توهم شنوایی می شود و در ازای دریافت کم یا هیچ از گیرنده شنوایی، مغز با استفاده از اطلاعات قبلی جای خالی را با تولید صداهای متنوعی پر میکند و در مورد MES، مغز انتخاب میکند که چه صدایی را بشنوید!


بعبارتی وقتی چیزی را می شنوید، ترکیبی از ورودی صدا، تفسیرها و پیش بینی های مغز را تجربه میکنید، ورودی صدای قوی، میزان پیش بینی مورد نیاز مغز را کاهش میدهد و برعکس اگر ورودی صوتی کافی دریافت نشود، مغز مجبور است تلاش بیشتری کند تا ورودی صوتی را دریافت کند و هرچه کم شنوایی شدیدتر باشد، تلاش مغز و نیازش به پرکردن خلا بیشتر میشود. در واقع رایج ترین فرضیه در مورد علت ایجاد MES این است که مغز از طریق محرومیت حسی خسته شده و به تنهایی شروع به تولید صدا می کند.

 

  • تحقیقات نشان می دهد که تنها حدود 20٪ از مبتلایان به وزوز گوش، سندرم گوش موسیقی را تجربه می کنند. این بدان معنی است که حدود 3٪ از جمعیت عموم به این وضعیت مبتلا می شوند با این حال به احتمال زیاد کمتر گزارش شده، زیرا افرادی که MES را تجربه می کنند نگرانند که اگر کسی متوجه وضعیت آنها شود، او را روانی بداند.

 

توهمات موسيقي و MES در تحقيقات چند دهه اخير بطور گسترده شناسايي شدند، اما نشانه هايي در طول تاريخ وجود دارد كه علایم توهم موسيقي را توصيف كرده است. مثلا آهنگساز رمانتیک رابرت شومان کل سمفونی ها را در سر خود شنیده است که از آنها به عنوان الهام بخش موسیقی خود استفاده میکرده، اما بعداً در زندگی او این پدیده فقط به یک نت کاهش یافت که بی وقفه در ذهنش بازی میکند. یک توضیح جایگزین، این است که علایم وی ناشی از سیفلیس یا مسمومیت با جیوه مورد استفاده در درمانش بوده است. همچنین آهنگساز روسی دیمیتری شوستاکوویچ نیز پس از برداشته شدن ترکش هایی از جمجمه اش دچار توهم موسیقی شد.

 

علل سندروم گوش موزیکال

علل سندروم گوش موزیکال


یک فرضیه مطرح است که MES ممکن است بدلیل حساسیت بیش از حد در قشر شنوایی ناشی از کمبود حسی ثانویه به دلیل کم شنوایی ایجاد شود، البته جهت مشخص شدن دقیق علت، اول باید تشخیص بدرستی صورت گیرد، گاهی لازم است متخصصین بر اساس تست های تصویربرداری مانند MRI، اسکنCT و الکتروانسفالوگرام (EEG) بررسی کنند که ممکن است ارزشمند باشند، اما به ندرت آسیب جدی نشان میدهند.

 

  • بطور کلی از نظر علت، عوامل مختلفی باید در نظر گرفته شوند، برخی از این عوامل ممکن است شامل ضربه قابل توجه به سر، هرگونه عوارض جانبی داروهای ضد افسردگی، ماری جوانا، الکل و حتی بیهوشی عمومی باشند. از دیگر علل عبارتند از:

 

کم شنوایی: توهم شنوایی معمولا به دلیل کم شنوایی است. اما همیشه نمیتوان علت آن را تعیین کرد. البته وجود MES در کنار بیماری دیگری مانند زوال عقل نیز ممکن است.


کاشت حلزون شنوایی: بررسی ها نشان داده است که گاهی کاشت حلزون یا برداشتن آن باعث ایجاد MES میشود. البته ارتباط بین کاشت حلزون و MES بطور کامل بررسی نشده و اطلاعات در این زمینه محدود است.


داروها: برخی داروها میتوانند باعث توهم شنوایی( شامل شنیدن صدا یا موسیقی ) شوند، MES به عنوان عارضه جانبي تقريباً 300 دارو (هم معمول و هم كم شناخته شده)، گزارش شده است. درصورت مشکوک بودن به عوارض جانبی دارویی خاص، حتما قبل از هرگونه اقدام خودسرانه در مورد تنظیم دوز یا تغییر آن با متخصص خود مشورت کنید.

 

درمان سندروم گوش موزیکال

درمان سندروم گوش موزیکال


با توجه به ماهیت ناشناخته MES ، درمان ها تا حد زیادی به خود فرد بستگی دارند و بدلیل اتیولوژی ناهمگن، یک روش را نمیتوان به عنوان درمان عمومی استفاده کرد. در حال حاضر هیچ درمان استانداردی برای MES وجود ندارد، ولی اگر فکر میکنید ممکن است دچار MES شده باشید، مهم است که اول، جهت تشخیص صحیح و به موقع به متخصص گوش حلق و بینی مراجعه کنید تا کم شنوایی یا هر بیماری زمینه ای دیگری که علت این مشکل است شناسایی شود. اگرچه خیلی کمتر از وزوز گوش قابل درک است اما روش هایی برای به حداقل رساندن اثرات آن وجود دارد:

 

  • مدیریت استرس و تغییر سبک زندگی: طبق یافته ها استرس علایم را بدتر میکند، بنابراین یافتن راه هایی برای به حداقل رساندن استرس ممکن است شدت MES را به حداقل برساند. مثلا، تنفس عمیق، در عین آرام کردن بدن، توجه را از MES دور می کند و باعث می شود تا در پس زمینه محو شود. همچنین با انجام اصلاحات کوچکی در زندگی روزمره میتوانید به کاهش علایم کمک کنید. برخی از این تغییرات جهت کاهش استرس عبارتند از:

• یوگا، تای چی و مدیتیشن
• رفتار درمانی
• تمرینات تنفس عمیق
• رایحه درمانی
• ماساژ درمانی
• ورزش منظم (از جمله حرکات کششی)

 

  • سمعک: اگر علت MES، کم شنوایی باشد، درمان کم شنوایی با استفاده از سمعک و بهبود شنوایی میتواند علایم را کاهش دهد، در مواردی که سمعک جوابگو نباشد، کاشت حلزون هم گزینه خوبیست.

 

  • رفتار درمانی شناختی(Cognitive Behaviour Therapy): CBT موسیقی را قطع نمیکند، اما میتواند کمک کند تا با آن کنار بیایید، این روش نوعی رویکرد روان درمانی شامل آموزش دادن به خود برای نادیده گرفتن موسیقی است که برای برخی افراد نتایج موفقیت آمیزی را بهمراه داشته است.

 

  • دارو درمانی: داروهایی مانند داروهای ضد روان پریشی، بنزودیازپین ها یا داروهای ضد صرع برای درمان MES ممکن است استفاده شوند و موارد دیگر عبارتند از:

• عوامل کولینرژیک و GABA
• هالوپریدول( نوعی از داروهای اعصاب ضد جنون)
• مهارکننده های انتخابی جذب مجدد سروتونین (SSRIs) یا مهارکننده های جذب مجدد سروتونین-نوراپی نفرین (SNRI)

همه داروها عوارض جانبی احتمالی ممکن است داشته باشند، بنابراین قبل از تصمیم گیری در مورد استراتژی درمانی، همه جوانب مثبت و منفی را با پزشک خود در میان بگذارید.

 

تفاوت وزوز گوش با سندروم گوش موزیکال

تفاوت وزوز گوش با سندروم گوش موزیکال

 

 

بطور کلی هرگونه صدایی که در داخل گوش و یا سر شنیده میشود (مانند صدای سوت، صدای کتری، خش خش، صدای فن، صدای باد و...) وزوز گوش(تینیتوس) اطلاق میشود، اما در سندروم گوش موزیکال صرفا صدای موسیقی و آواز شنیده میشود، کما اینکه از لحاظ اتیولوژی و درمان هم اندکی متفاوتند.


تینیتوس یا وزوز گوش معمولا و در بیشتر موارد علامت آسیب صوتی است و زمانی اتفاق می افتد که شدت بالای صدا به سلول های مویی گوش داخلی آسیب برساند. مثلا قرار گرفتن طولانی مدت در معرض صداهای بالاتر از 85 دسی بل علاوه بر وزوز گوش میتواند باعث کم شنوایی شود (بعنوان مثال بسته به جایگاه، معمولا در کنسرت ها شدت صوت 115 دسی بل یا بیشتر است)، هرچه شدت صدا بلندتر باشد، میزان آسیب بیشتر خواهد بود، البته در بیشتر موارد، وزوز گوش ایجاد شده پس از آسیب صوتی طی 16 تا 48 ساعت برطرف میشود و موقتیست ولی در موارد شدید ممکن است یک یا دو هفته طول بکشد. گاهی کم شنوایی درمان نشده بعد از مدتی ممکن است با وزوز گوش همراه شود که باعث مشکلات طولانی مدت میشود. با انجام برخی کارها میتوانید به کاهش صدای وزوز گوش و همچنین استرس ناشی از آن کمک کنید:


• اگر می دانید در معرض صداهای بلند قرار دارید از محافظ گوش (قالب های ضدصوت مخصوص) استفاده کنید.


• از مواجهه با مواردی که ممکن است وزوز گوش را بدتر کند مانند صداهای بلند (مثل کنسرت، موتور سیکلت، پخش موسیقی با بیشترین میزان صدا و...) یا مصرف مواد محرک مانند کافئین، دود سیگار و قلیون، الکل، مشروبات و... پیشگیری کنید.


• صدای سفید یا صداهای آرامش بخش گوش کنید، صداهای آرام می تواند به پوشاندن صدای وزوز گوش کمک کند.


• حواس خود را پرت کنید، به پادکست یا موسیقی آرام البته در حداقل میزان ولوم گوش دهید.


• یوگا و مدیتیشن روش های مفید آرام سازی هستند، با انجام یک برنامه منظم مدیتیشن خود را از استرس ناشی از وزوز گوش رها کنید.


• اگر فکر میکنید دچار کم شنوایی شده اید، حتما جهت انجام چکاپ کامل شنوایی به کلینیک شنوایی مراجعه کنید.


به یاد داشته باشید که در حال حاضر هیچ درمان قطعی برای وزوز گوش وجود ندارد، پس فعلا پیشگیری، بهترین راه درمان است، اما تحقیقات در مورد این بیماری همچنان ادامه دارد. متخصصان شنوایی آماده هستند تا به شما کمک کنند مشکلات استرس طولانی مدت ناشی از وجود وزوز گوش را کنترل کنید. اگر وزوز گوش بیش از یک هفته طول کشید یا اگر صدای وزوز گوش با کم شنوایی یا سرگیجه همراه شد، در اسرع وقت به متخصص گوش حلق و بینی مراجعه نمایید.

 

منوی موبایل سایت